03 December 2009

Hari Lebaran...


Assalamualaikum kawan2..selamat sejahtera..salam satu Malaysia..cewaahhh..

dah lame aku tak menulis dalam blog ni disebabkan kesibukkan kerja membuatkan aku tak sempat nak menaip cerita2 yang lepas..ermmm...nak mulakan dari mana dulu ek?? disebabkan tajuk pada kali ni aku letakkan sebagai hari lebaran..bermakna aku nak ceritakan 2 hari raya yang telah lepas..

Alhamdulillahh hari raya puasa dah lepas..tp aku tetap sonok sebab dapat beraya dengan family aku kat kedah..aku balik ngan adik aku...bertolak dari rumah lepas berbuka lebih kurang kul 8 lebih camtu laa...dengan ujan lebatnyer..ngan jem nyer nak ke shah alam tu tau2 jer la kan...adik aku tak bleh kuar awal...boss dia cakap pe tau..sape yang bayar gaji kau..aku ke kakak ngko? cam hampeh jer boss dia cakap camtuh..gi sana gi sini..kawan adik aku pon tumpang sekali..huhuhuh

dah la kete aku sempit..takper laa tak kisah pon....lagipon tiket bas cepat habis..ok jugak..save sikit det minyak ngan tol aku kan..hihihi..higway bergerak lancar..tp ada tempat2 yang jem sikit sebab jalan tu dorang renovate tak habih lagi..


disepanjang perjalanan ke utara


dipendekkan citer..sampai umah lebih kurang kul 4.00 pagi rilek2 ape sume dulu..sahur dulu..then baru antar kawan2 adik aku kat Pendang.kul 6 lebih kami bertolak ..punyer la ngantuk..
Esok last puasa..aku sempat tolong mak aku wat kuih untuk di jual kat bazar ramadhan..banyak wehh...tp tak semeriah dulu2..dulu seguni tepung gandum tu tak sampai seminggu dah habih..meriahh..letih pon berbaloi sebab dapat duit dari kuih yg habih di jual..



ni la kuih karipap pusing yang mak aku jual utk membesarkan kami sekeluarga..tak pakai acuan pon..yang bestnyer karipap mak aku nih org2 besar kerajaan ramai dah makan..antaranya Tun Dr. Mahathir dan makan..dan ramai lagi laa...




Pagi ni aku bawak mak aku gi pasar gi beli barang2 dapur nak masak untuk esok..Hari raya..mesti la nak wat makan2 kan..beli Ikan sardin untuk wat kuah laksa..Laksa ni memang wajib kena wat..aku mesti buat laksa pada hari raya pertama..rendang daging, gulai ayam, nasi impit, lemang mesti mak aku wat..semua tu wajib ada pada hari raya..kuih2 raya pulak sumanya beli..ehehe lagi senang..malas nak tunggu depan oven lama2..ehehe (malas..cakap la malas..)


Ni jintan manis yang kene goreng tanpa minyak..resepi rendang mak aku yang sedap sangat..kuali buruk tu abakan yer..ahahahahah

Dapat la aku bercuti seminggu kat kampung..leganya tak terkira..dok umah jer pon..tak gi memana..raya pertama pegi beraya kat kampung mak aku kejap jer..tak bermalam pon..petangnyer balik laa..

raya kedua beraya area2 umah jer..aku sempat gi umah kawan baik aku kat Yan..Thanks Nuriah sebab jamu makan sedap2..ehehe tak sangka plak aku jumpa kawan lama kat umah dia..rasa cam reunion plak..ehehe


ni la adik beradik aku...di pagi hari raya


Adik aku syafik tu pulak biasa la dia..gi mana2 jer bawak kamera..bendatu ibarat bini dia..ahahaha sori yer pompuan2 di luar sana..dia sekarang lom minat lagi utk bercinta dengan org..dia lani bercinta ngan kamera DSLR, komputer, dan gitar..huhu


Kesempatan bercuti lama tu..macam2 aku nak kene settle utk hari kebesaran aku yang tak lama lagi..eheheh..bunyinyer cam senang..nak buat tu..mak aihhh..letih..


dah seminggu kat kampung..sedih pulak nak balik KL..sian tengok mak ngan adik2..hurmm ape bleh buat..anak2 mu bekerja demi keluarga jugak..

2 comments:

Nazrul Hilmi said...

Quote: "boss dia cakap pe tau..sape yang bayar gaji kau..aku ke kakak ngko?"...

huh kalau aku, mau je aku jawab balik...

(kalau swasta) -- gaji saya Board yg bayar bukan encik yg bayar!

(kalau govt) -- gaji saya JPA bayar bukan encik yg bayar!

tapi apa yg aku yakin, boss sengal tu bukan bangsa lain tapi org kita jugak... mcm tu la... baru pegang kuasa sikit, dah pandai sound org suka2 hati dia je mcm la itu company/jabatan bapak dia punya!

hasleenda said...

tu baru sikit jer aku citer..sebenarnya..malam tu aku mintak dia kuar awal..dalam kul 8 nak gerak terus..tp..kul 10 baru nak lepas..

boss dia bleh cakap lagi..syafik..agak hang kak hang tak bleh tunggu sangat..hang suh dia balik dulu, hang tunggu la tepi higway tahan la sesapa nak balik arah aloq setaq tuh..tak pon hang balik naik flight..gila boss dia tuh..MElayu saja..tadak semangat nak raya langsung.

Adik aku cakap dia dah hilang sabaq..tunggu nak bg surat resign ja..tak kebuloq keja kat situ kalo kebajikan pekerja tak jaga...tokei dia tu melayu tp konon nak bisnes cara cina..

Commercial Break!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...