28 February 2011

Letihnyaaa...

Alhamdulillahh..harini kembali ke opis..semalam baru sampai dari Terengganu..memang meletihkan..tapi malas nak ambik cuti..sayang cuti banyak lagi nak pakai sampai ujung tahun..

Harini saya tak sempat lagi nak ceritakan sepanjang journey saya di Terengganu tempoh hari..badan masih letih dan hari ni dah stat keje..kepala pon dah ting tong nih..

Ok..ada masa nanti saya akan uploadkan gambarnye sekali okeh..

22 February 2011

Media Prima dan Jom Heboh

Esok saya dan beberapa staff yang lain ditugaskan untuk adakan HBP bersama PPN Negeri untuk membuat pameran SPR di Media Prima sempena Soft Launch Kempen Mari Mendaftar Bersama SPR dan JPN untuk membuat gerakan secara besar-besaran untuk mencari sasaran pengundi baru dan adanya jabatan Pendaftaran Negara ni pulak memudahkan orang ramai untuk membuat permohonan IC baru, Tukar alamat dan macam2 lagi..SPR dan JPN ni berkait rapat disebabkan pendaftaran yang kami lakukan berdasarkan alamat di IC kawan2..kalo nak tau lebih lanjut bleh jumpe saya di sana atau di Jom Heboh yang terdekat ni la..saya bleh bagi penerangan sedikit sebanyak..bukan tu jugak..kami menyediakan hadiah yang best2 untuk para pengunjung yang jawab soalan kuiz, ada pameran bersejarah oleh SPR dibawakan khas dari Muzium Mini kami..cewaah promote..



*pic pinjam kat gugel*

Lepas habih je program kat Media Prima tu kami semua bertolak ke Terengganu pulak untuk program Jom Heboh..jadinye TV3 dah watkan prgram ni untuk menarik semua orang2 muda supaya sedar dengan kepentingan mengundi..jangan jadi dengan negara Arab sana..bila Mesir dah berjaya gulingkan PM dia..banyak plak negara Arab lain yang ikut..tapi hasilnya pertumpahan darah..tak best la macam tu kan? kita nak hidup dalam aman harmoni..maknanye..JPN dan SPR kali ini ikut setiap kali ada Jom Heboh..JPN dengan bas bergeraknye..sonok woh naik bas tu..selesa..kita kununya dalam kaunter bergerak la..dalam tu ader tempat tangkap gambar, complete semuanya..sesapa nak tukar IC baru tu..jom ler cari Bas JPN bergerak nih..mane tau kan..kot2 IC dah kuning ke, rosak ke..nak tunggu kita beratur kat pejabat dia?? kem salam la..malas btol nak pegi kan..pikir parking lagi macam2 lagi la..dengan adanya Bas JPN dan kaunter SPR tu harap2 memudahkan lagi org ramai dan takder alasan untuk tidak mendaftar.. selalunya yang datang ke kaunter tu 1- alamak..IC alamat kampung ler..tapi nak mengundi kat sini..malas nak balik kampung...so jawapan kami berikan...oowhhh encik kena tukar alamat ic ni dulu..sebabnye kite daftar base on IC..alaa..malas la nak pegi JPN nak beratur2..haa tu la soalan dan jawapan kami dengar..kali ni takder alasan lagi ek..kalo tak tukar alamat lagi..haa pegi naik bas tu dulu..then datang kat kitorang balik utk buat pendaftran..mudah bukan??? alaa..nak ngan tak nak jer..

*pic pnjam lagi kat gugel *

23hb dah bertolak ke sana..24hb pegi set up barang2 di booth kat Dataran Syahbandar tu nanti..kemudian kami ditugaskan ade keje lain plak yang menunggu..kami 4 orang ni kena cari bahan2 bersejarah yang melibatkan pengundian zaman dulu2..so kena pergi wat soal selidik orang lama2 kat sana..mane nak terjah?? pastu plak kena pegi Muzium Losong, Terengganu kot2 dapat mantopkan lagi bahan kami nanti..harap2 camtu la..25,26hb hari program..dan 27hb sekali lagi buat kunjung hormat ke Muzium Terengganu..secara official la plak..nak jumpa dengan pegawai sana..lepas tu balik la..

Harap2 dapat la bertemu dengan kawan2 lama kat sana..lama dah saya tak kesana..maklum la dulu masa belajar je..sonok kat tempat orang nih..papepon..Terengganu..tunggulah kedatanganku..

Musim Kawen Lagi...

Wahhh..ramai yang jemput saya pegi ke kenduri kawen ni..ermm lagipon dah lama tak makan nasik minyak..time kenduri banyak hari tu saya stil dalam pantang lagi..so tak bleh makan bukan sangat..hahah kununyer la kan..

Tarikh 12 & 13 Mac la yang paling ramai menjemput..mane satu nak pegi ni..insyallahh ada kelapangan ..salah sorang antara saya ngan cik asben tak keje..dapat la pegi makan kenduri tu..ermm ada yang jemput pakai tepon, ada yang pakai kad..ada yang pakai FB je..tak kisah la memane pon..dunia semakin canggih kan sekarang..

Dengan adanya kenduri kawen banyak ni jugak ler..adik saya yang wat job photography http://www.thephotochronix.blogspot.com/  tu pon terpaksa tolak banyak job yang datang...first come..fist serve la kan..tak mampu nak amik semua..time kenduri ni itu ler rezeki dia..Alhamdulillahh..


haha copy pic custom album yang dia buat  hehe..janji gambar org kawen..

Sakit hati dipagi hari

Assalamualaikum dan salam sejahtera sume..

Ermm..bukan nak membebel ape la kan..cuma nak berkongsi pendapat bagi  sesetengah pemandu rakyat Malaysia nih...saya bukan nak cakap saya terer memandu ke apa ke tak..tapi nak kaborkan segelintirnye yang suka lambat2 bawak kete..ye saye tau awak yang tuh banyak masa lagi nak sampai kat opis..tapi bawak lambat pon mesti lah berhemah..ini tak..disebabkan dia sorang yang lambat ..habis orang lain pakat lambat semuanya..berderet beratur belakang dia..klik2 high beam pon wat tak reti..kalo bawak di lorong paling kiri tak kisah..ni kadang kat lorong paling kanan dia nak slow2..tak kisah la laki ke pompuan yang bawak nih..nak bercinta ke, nak lambat2 ke..SILA BERADA DI LORONG PALING KIRI okeh....jangan menyusahkan pengguna jalan raya yang lain..

Kadang tu..ade pulak...yang tak tau lorong nye..nak kata tengah tak tengah..nak kata kiri tak kiri..nak kata kanan tak kanan..kita nak memotong pon rasa was2..kang ke longkang peginye..tak pasal2 jer kan..contoh macam semalam time nak balik keje..ada la satu kete myvy putih nih dok kat lorong kanan..bawaknye 60km sejam..lorong kanan tu patutnye berapa?? korang sila jawab..bila dah potong..saya tengok..pompuan tu bleh plak tongkat pipi dia..sikunye tu letak kat tingkap tu...aiiiii baran je rasa..saya tengok pemandu lain pon cam hangin je..dah tau tengah angau ke, ada masalah rumah tangga ke, nak layan perasaan ke..SILA BERADA DI LORONG KIRI okeh!




Macam pagi tadi plak..ni satu hal lagi..kalo dah tau lambat..jangan la suka follow2 kete orang rapat2 kalo rasa diri kita sendiri tu tak berapa nak kompiden menekan brek..pastu plak yang kita ni jenis tekan brek kuat2..mengejut2..silap hari bulan tak kita langgar orang..orang langgar kita..hati2..jangan ikut terlalu rapat..papehal kita ada masa untuk membrek..pagi tadi masa saya nal datang keje..4 bijik kete berlanggar..haa tu la padahnye..jangan pentingkan diri sendiri..

Kalo nak di cakapkan hal lain2 banyak lagi..kadang tu saya wat kesimpulan sendiri..Biar bawak laju, asal laju kita tu dalam kadar yang selamat.. tapi jangan lambat  sampai kita menyusahkan orang lain.

19 February 2011

Cekodok Manis

Petang tadi tetiba lapar plak..tapi nak makan ape ye..teringat kat dapor tu ada tepung gandunm..tapi ikan bilis ape pon takder...haaa ada satu idea..kite wat cekodok manis jer..just masukkan air, tepung, gula, telur dan garam ckit..

Bro Cekodok..ni saya dah watkan cekodok manis untuk awak tatap je..hahaha..buat tak banyak pon..ckit jer..dua kali goreng jer..jadi la wat lapik perut..


Pilihan raya kecil serentak

Baru je tgk buletin jam 1.30tgh..tarikh pilihan raya kecil Dun Merlimau dan Dun Kerdau adalah serentak..Tan Sri SPR baru je umum tadi di Mesyuarat SPR di Kuching..jadinye Penamaan Calon pada 26 februari..dan pilihan raya pada 6 Mac 2011.so kami sebagai staf dapat jimatkan masa dan effect yang besar dapat jimatkan kos pilihan raya jugak..

Asam Pedas Utara

Haai kawan-kawan...moh ler kita masak2..dah lame sebenarnye teringin nak makan asam pedas ni..masa balik kampung hari tu mak ada wat sekali..huiii..bertambah la makan nasik..hihihi

oklah..bagi yang tau dan penah rasa masak asam pedas utara ni..kuah dia lebih kurang rasa cam kuah laksa utara je..tapi light2 gitu..asam pedas ni tak sama dengan asam pedas belah selatan yer...

mane ikannye? hahah saye letak air tu lebih ckit sbb jap lagi nak hirup..


Moh kite masak-masak..

Bahan2 nye :

1) 3 batang cili kering
2) sebijik bawang besar
3) 2cm belacan..(terpulang ye nak banyak mana)
4) 3 asam keping
5) daun kesom ckit
6) bunga kantan (nak letak pon takpe)
7) Air 3 cawan
8) 4 ekor ikan kembung (ikan lain pon bleh)
9) aram secukup rasa

cara-cara memasak:

bahan 1,2,3 ditumbuk atau diblend, masukkan kedalam periuk kemudian masukkan air.
Lepas tu masukkan asam keping n daun kesom dan bunga kantan..haa kalo yang nak letak batang keladi ke, timun ke bleh jugak terpulang la.kalo tanak letak pon takpe..biarkan mendidih seketika..
lepas tu masukkan ikan dan garam secukup rasa..tunggu kejap dan biarkan mendidih..pastu bleh la terus tutup..tak payah masak lama2..kang hancur plak ikan korang tu..

Selamat Mencuba..

Mata tak mengantuk..tapi mengantuk...

Hahaha..tajuk entry memeningkan kepala orang..dah pukui 1 pg lebih dah ni..lom tido2 lagi..maklum la esok cuti ler katakan..hehehe..lagipon baru malam ni line internet ni bersambung nyawa..tu yang balas dendam tu..pagi tadi kat opis tak sempat sangat nak online sebab dok depan pc pon sibuk dengan keje yang banyak nak kena siapkan..huhuh by election lagi..keje hakiki lagi..keje kat umah lagi..

Takpe la..lepas semayang subuh jap lagi bleh sambun tido lagi..heheh..maklumla..hari merehatkan seluruh badan..ermm..mulut pon dah luas menuap..tapi saja je tanak tido lagi..kununnye nak melawan keadaan mengantuk ler tu..heheh takpe..kejap lagi saye tido ler..ada keje ckit lagi nak buat..laipon anak dah lama tido..senang ckit nak wat ape pon..

Ok lah kawan2 yang mana blogwalking tu teruskan la yer..yang mana ada keje tu siapkan lah..esok senang tak payah kelam kabut nak siap kan keje umah yang lain..nak masak lagi , nak urus anak lagi..

see ya!! luv u all...

18 February 2011

Selamat berhujung minggu..

Esok hari berehat bagi warga yang bekerja..so rehat2kan diri, rehat2kan minda..
hari minggu adalah hari bersama family..luangkan masa dengan family masing2..
yang isteri tu masak lah sedap2 esok yer..dah lama asben tak makan sedap2 hari minggu la bleh try macam2 resepi kan?

Esok saya dok umah je ngan anak ngan asben..kalo asben keje dok berdua je ngan anak, sesambil kemas umah apa yang patut..rasa bahagia bila dapat rehatkan diri..terapi minda gak tuh..

ok lah kawan2..kita jumpa lagi hari isnin nanti yer..

Outstation!

Hai kawan2 sume..dah makan ke tengah hari ni? tengah hari ni saya makan mee kari jer..dah tatau nak makan apa..sampai je kat pintu Cafe Perangkaan tu..dah terbayang tempat2 lauk..kerusi meja suma letak kat mana..kalo makan pagi..dah terbayang menu yang sama ditempat yang sama..hadeiii bosannya..kekadang kalo rajin tu bawak jugak la bekal datang opis..ok jugak..jimat ler ckit..haaa saya bukan nak cite pasal makan ke apa..saya nak cite pasal minggu depan kena outstation..

Owhhh..dah lama saya tak kuar2 nih..last outstation masa pregnant 7 bulan..tu pon sebab nak cukupkan kursus memandangkan masa tu satu kursus hapa pon takde..tawakkal tu alallahh...kalo terberanak time tu hanya Allah je yang mengetahui..mujur la tempat kursus hari tu kat Hotel Seri Malaysia, Mersing..memang btol2 depan spital Mersing la..hehe papehal jadi tak la risau sangat.

Minggu depan stat 23/2 sampai ler 27/2 saya ditugaskan untuk pergi ke Terengganu..alahaiii rindunya pada hero kesayangan nanti..demi tugas yang diamanahkan ..asben jugak terpaksa berkorban untuk jaga anak..tapi mak saya datang dari kampung sanggup jagakan cucunye kat sini.Alhamdulillahh..bukan cik asben tak bleh nak jaga sorang..yang susahnya sebab dia keje shift..ada keje malam sian plak Hakimie nak tinggal ngan sape..seb baik mak ngan pak ngah Hakimie pon datang..bleh la tengok2 kan dia..

Dah lama rasanya saya tak pegi Terengganu..last masa 2009..tu pon sebab ada Sukan SPR kat sana..tapi memang best la dok sana..masa blaja kat KUSZA dulu..huii sonok dapat gi sana sini..dan saya jugak bleh menguasai dialek Terengganu dengan baik..sampaikan orang Terengganu pon cakap saya asal dari sana..hahahah tertipu la kome...saya orang Kedah hokehh..tapi hampir2 terjadi orang Terengganu ler...Opppsss!! :P~

Saya pegi sana sebab ade jemputan dari Pejabat Pilihan Raya Negeri untuk hari Bertemu Pelanggan SPR sempena Karnival Jom Heboh, TV3..pertama kali Jom Heboh kat sana..mesti ramai yang datang serbu..sesape ada kat area sana..maghi pakat ramai2 kite gi serbu booth SPR bagi sesiapa yang belum mendaftarkan diri sebagai pengundi..so bleh la jumpa saya kata sana ye..ada hadiah yang kami berikan kepada sesiapa yang bertuah, dan jugak ade kuiz yang disediakan.

So, kengakawan yang rindukan karangan saya ni..(ade ke org baca blog saya nih) ada ke takde ke..kemungkinan saya tidak berblog selama seminggu..tengoklah kalo ada kesempatan saya akan update entry2 terbaru nnti..insyallahh...

17 February 2011

By Election lagi..

Hurm..macam berjangkit pulak kan? lepas habis satu by-election ada plak by election yang lain..tapi ape nak buat YB2 yang meninggal tu bukan atas kehendak sendiri..tapi kehendak Allah..

Sehubungan dengan itu jugak..kerja2 yang biasa dilakukan untuk election tak pernah berehat...setiap bulan ade pilihan raya kecil..sentiasa la kami semua sibuk menyiapkan pas2 media untuk para wartawan..bahagian lain sibuk dengan cara masing2..

yang akan datang pada 26/2 Penamaan Calon Dun Merlimau, Melaka, Pilihan Raya pada 6 Mac 2011 so selepas ni kita tunggu pilihan raya kecil Kerdau, Pahang plak ye..

14 February 2011

Seronoknya!!!!!

Sejak bergelar ibu ni..saya selalu habiskan masa saya bersama anak..kalau hari cuti tu masa dihabiskan bersama Hakimie..dia pon tau kalau ibu ade kat umah..tido pon sekejap2 jer..kite la nak wat keja tak senang..asik nak kena melayan dia..

Esok Hakimie baru nak masuk 5 bulan..semalam hari Ahad sehari masa habiskan bermain ngan dia..dah penat minum susu pastu tido..nak dijadikan cite..lepas Hakimie minum susu je..saya akan cakap..'susu kimie dah habis..' 'habis dahh..' sambil membuat isyarat tangan bermaksud habis@ takde..

Tak sangka semalam Hakimie dah pandai pusing2kan tangan dia bila saya cakap..'habis dahh'' Ya Allahh..seronoknye dalam hati..bila anak dah paham apa yang kite cakapkan..testing lagi..sehari dok praktis wat camtu..hahaha

Pastu rasa nak tukar main 'Cak cekuk udang gamit, mintak kapor bagi kunyit' ajar la..wat sekali dua..dia tukar wat isyarat 'habis dah' tu ..apa lagi tergelak la saya..hahahha klakor la Hakimie nih..

Rupanya anak2 kita ni walaupon kecik tak tau ape..rupanya dia mengikut dalam diam..jadinya kita sebagai role model jangan la cakap bukan2 depan anak..bergaduh ke apa ke depan dia..budak ni cepat mengikut ape orang besar buat..pasni ajar dia salam orang plak.hehe teruja bila anak pandai wat sesuatu..hehe

Subuh tadi bagi Hakimie susu..asben yang pegangkan botol dia..yang lawaknye..tak cakap 'habis dah' pon dia goyang2kan tangan dia wat isyarat habis dah..hahaha Baba dia cakap..lom habis lagi la susu nye..banyak lagi nih..ahahahah

Sabor je la..



video

12 February 2011

Bubur Nasi lagiiii...

Sejak kebelakangan ni asben saya suka sangat makan bubur nasik..alaa masak simple2 jer just masukkan halia ckit..garam, daun sup..pastu goreng ikan ke ikan bilis ke..makan le pastu..pergh..mmg sedap..

tau ape reason cik asben..dia kata makan bubur ni bleh kurus..kita diet la..eheheh awak ni sebegai isteri menurut perintah si suami..kalo bleh dia cakap nak makan bubur nasik ni hari2..adoiilaaa...sabor je la..dah rasa cam org demam pon ade..hehe

ni la buburnye...simple jer..takder kuah2 sup..kalo ada sambal kicap lg sedap

sedap ke? nak resepi bleh rekwes..haha


Surat Cinta Lepas Kawen

Haaaaaaaaaaaa...sejak korang kawen dengan pasangan korang..ader tak penah tulis2 surat dekat asben atau wife?saye pon tak penah dah..dolu2 masa bercinta ader gak..tapi di pihak saye jer yang menulis..ceehh tak romentik btol lagi satu pihak tu..hahaha

Ok laa..nak dijadikan cite..bebaru ni tau..datang mood rajin..bukan rajin sangat laa..tapi tangungjawab sorang isteri yang bekerja memang camtu kot..rasanya orang lain pon camtu..malam2 kutip baju kotor yang mane nak basuh pastu terus masukkan dalam mesin kan?

Pada satu malam ni..tersebutlah kisah dimana saya mengutip semua baju2 dan seluar untuk dibasuh...dengan kompidennyer..memasukkan satu penutup Dynamo..tekan butang On..dan Start..masuk dalam umah..rilek2 sambil layan FB dan berblogwalking cam biasa la..

Gedung..gedang..gedung..gedang..siap ler kain yang saya basuh tadi..saya jarang nak simpan baju2 kotor ni sampai seminggu baru nak basuh walopun baju banyak kat dalam almari tu..2,3 hari sekali saya basuh..takder la menggunung nak melipatnye nanti..(hahaha cam rajin sangat lipat baju)

Dah siap kain baju saya di basuh oleh 'anak dara Jepun' tu..sidai punya sidai..sampai satu suar pendek asben saya ni...ermm..len macam jer beratnye suar dia nih..ada baju anak ke termasuk dalam suar ni..cek punya cekk...MAAAAAAAAAAAAAKKKKKK!!!!!! Wallet asben ada dalam tu....cemana nak buat nihhh..sidai sampai habis la sume2 baju tu..dalam ati ni pikir..matilah saya kena marah ngan cik abg karang..kejap lagi dia nak naik amik laptop..mase tu dia tgh keje Shift malam..

Jam menunjukkan 12.00 mlm dah...siap post status kat FB bunyi nye camni ' Matilah aku...cemana nak buat nii..ngeeeeeeee.. :(' pastu kuarkan sume benda dalam wallet dia tuh..jemur nak keringkan la kununnye..letak la satu2 kat atas sofa..hehehe peluang baik nih..(kot2 ada terselit gambor awek lama ke..mmg nahas le..hihih) letak sambil takut2 karang dia naik ..mati la kena marah..huhuhu

Dah siap kuarkan sume2 tu..seb baik la takder duit..kalo tak bleh pow..ahaha..jenis asben saya ni suka terlupa bawak wallet pegi keje..yela..bayangkan ye..tmpat keje satu blok ngan umah..balai nye kat bawah je..umah kat atas..ape adahal..bawak duit je la gi keje kot2 nak minum kat kedai bawah tu ke..kepala pening pikir..cemana nak buat ni..mesti kena marah kang..Haaaa ada satu idea..disebabkan kredit expired..tatau cemana cara nak wat..last terpikir..tulis surat la..hehe atleast selamat sikit dari dia terkejut tengok barang2 dia camtu..mujur IC ape sume tak rosak..cumanya gambar2 pasport sedikit kembang kalernye...Huuiisshhh untung jugak ler....kulit muka cam pakai fair n lovely setaun..hahaha ..dalam surat tu saya tulis camnih..


Baba....
Sorry....ibu taktau yang wallet ada dalam
suar Baba tu...ibu kutip2 terus masukkan dalam mesin basuh..
ibu budget baba bawak wallet pegi keje...
nak sidai baju tengok dalam poket ada wallet...

Mintak maap bebanyak...huhuhu..
jangan marah ibu yer...
sume yang dalam wallet tu..
ibu kuarkan n keringkan letak atas sofa..

yang benar..
-ibu-


Tulis surat tu letak atas laptop..tindihkan dengan remote tv takut2 tak pasan nanti..hahah pastu kan..terus amik anak dalam buai dan terus tido..takut2 kalo asben naik kang..jenuh kena marah..at least kalo dia tengok bininye dah tido mesti tak jadi nak marah...(ahahahah akai kena panjang korang..) ehh tak laa..tapi memang ngantuk dah pon..

Esoknye tu bangun subuh 1st sekali gi tengok ader tak laptop ...tengok2 dah takder...bagus..mesti asben dah baca..pastu gi keje cam biasa..asben lom balik keje..shift habih pukul 8 pagi..sampai je di opis terus bukak pc..nak tengok kot2 ada komen pasal semalam...bukak2 je..SAH!!..memang ada..waahh kemain adik saya ngan asben berkomen2 kutuk2 saya..wohh takpe2..dorang siap gelakkan2 lagi dalam FB tu..sapa yang komen kat FB saya tu suma gelakkan saya..dorang cakap apa..'kelakar la korang laki bini ni..tak penah2 orang tulis2 surat'..ehhh..bagi saya tu adalah salah satu cara kita nak sampaikan luahan isi hati secara ikhlas..nak cakap berdepan takut terasa ke apa ke..better cara bertulis..tak kisah la tulis surat ke, sms ke,email ke..bagi saya dengan cara tu tertouching nye perasaan lagi sampai kot..hehe terpulang la pada masing2...

Balik je keje..huhuuh bukak pintu pelan2 je..sebab saya tau asben saya off hari tu..bukak jer pintu saya tgk anak ade kat sebelah dia..dia tido..ke buat2 tido..ni pon salah satu hobi kitorang..sesape yang ada kat umah tu..akan wat2 tido kalo ada yang nak masuk umah atau pon bilik hahaha...cth camni :saya nak balik keje..kebetulan asben ada dlm umah..kalo dia dengar kasut saya bunyi dari luar tu dia wat2 tido siap2..saya datang je geletek2 dia..ellehh belakon wat tido2 lak..kadang memang dia tido btol2 pon..hahaha  camtu la sebaliknya..kadang tak sempat nak wat2 tido pastu dedua gelak berdekah2..kadang ajar anak sekali..Kimie cpt wat2 tido..baba sampai dah..hahaha mana la anak tu nak reti..ekekeke

Ingatkan nak kena marah...fuuuhhhh...seb baik tak marah..kalo tidak mati ler..kot2 la nak kena tarik telinga ke apa ke kan..hihihi malam tu saya nak tido dah..tapi saye tido kat sebelah dia la sambil teman dia layan internet..alih2 pukul 1.30 dia suh saye wat bubur nasik...adoiii malam dah ni bang...esok2 je laa..tak bleh2 dia kata...cepat laa..dok merayu2..lapor katanye..pastu dia ugut...wohh dah la basuh wallet baba..sebagai denda kena watkan bubur nasik..cepat laa..tak yah sedap2 sgt..rebus beras letak garam dah ler..haha tu la denda yang kene...seb baik kena masak je..kalo suh ketuk ketampi naya je kan...


hahahah ni ler kad2 yg saya jemur tuh..pastu tepi wallet tu la note yg saya tulis

09 February 2011

Tugas-tugas ku sekarang..

1. Sebagai Ibu kepada Muhammad Rayhan Hakimie


Seawal 5.00 pagi dah bangun..iron baju keje dulu..pastu siapkan barang2 Hakimie yang nak dibawak ke umah pengasuh, siapkan beg, buatkan susu siap2 then letak tepi dah settle satu bab..sebelum mandi panaskan lauk ngan nasik malam tadi sebab nak bawak bekal pegi opis, pastu baru la mandi..dah siap mandi amik air wudhuk siap2 sementara nak tunggu azan subuh..pastu tukar pampers Kimie plak..bunyi jer azan terus semayang Subuh..mekap2 ckit pastu antar Kimie kat umah pengasuh..dah setel satu bab..




2. Sebagai Penjawat Awam


Pukul 6.45 pagi dah bertolak dari umah..biar awal kuar..sampai nnti takder la kelam kabut sangat..Bekerja di opis ni sememangnya banyak..pukul 7.30 dah punch in..bukak pc..sarapan kejap terus mulakan keje..sekarang ni sibuk nak siapkan Annual Report..banyak benda nak dibuat..tugas2 lain pon ada tu blom kira kalo ada meeting PUSPANITA ke..jap lagi pukul 3.00 ptg nak turun pegi berlatih koir plak..sekarang wat latihan hari2 sebabnya kali ni turn SPR  nyanyi kat Perhimpuan JPM..keja hakiki pon banyak nak dibuat..takper..pengurusan masa penting..suma tu bleh settle..kalo tak siap jugak keje..terpaksa kena bawak balik..sebenarnya tak suka sangat bawak keje balik umah..tapi dah terpaksa..nak wat cemana..gedebuk gedebak dah 4.30 dah nak balik..


3. Sebagai Isteri kepada Mohd Sharil


Sampai umah lebih kurang pukul 5.15 camtu..kadang masuk pasar dulu sebelum amik Kimie kat umah pengasuh..masuk pasar beli la lauk2 ape yang patut utk dimasak 2,3..dah siap beli2 tu naik umah letak beg2 dulu pastu amik Kimie kat tingkat 15 plak..dah tu rehat2 kejap..pastu masuk dapor kuarkan ikan, masak nasik siap2..sapu rumah siap2 kang bebudak datang mengaji plak kat umah..kemas umah, kutip memana baju yang nak dibasuh..tu blom Kimie meragam..selalunye balik dari umah pengasuh dia nak sambung tido jer..masukkan dalam buai..buai dia dulu sampai tido..dah tido si kecik tu baru la nak wat ape pon..kutip baju2 yang kering kadang rajin terus lipat..tapi tak sempat..tot tet tot tet dah pukul 6 lebih..lauk lom masak lg..mandi pon blom lagi..gedebuk gedebak..dah Maghrib..mandi2 solat ape sume..kadang tgh mandi bebudak dah ketuk pintu umah..


4. Sebagai 'Ustazah'


hahahah cam lawak lak..ustazah kunun...tapi itu ler bebudak mengaji panggei..iskkk rase banyak lg ilmu yang kena belajar..mmg la saya keluaran produk dari KUSZA..(kolej Ugama Sultan Zainal Abidin) sekarang UNISZA..setakat ajar alif ba ta tu bleh ler..nak kata ajar cam dalam tv tu..tak berapa nak terrer sgt la..tapi bleh laa kan..nak tarannum tu tak  reti sangat..heheh. Sebenarnya taknak ajar ngaji ni bukan ape..sebab ade anak kecik..nak urus umah lagi..suami lagi, macam2 lagi la..sebelum ni anak org depan umah jer yang dtg mengaji..disebabkan TANGGUNGJAWAB SOSIAL..saya amik jugak permohonan lain..kesian kat bebudak blok situ..yerla tgh bandar besar camtu sape nak ajar mengaji ..harap kat skolah jer la..sebelum ni ader la ustazah lain yg ajar..tp surirumah..bleh la ajar ramai2..saya ni pon ajar 5 orang jer..ramai2 takut tak sempat..seb baik Hakimie memahami..kalo dia bangun tido bwk dia dok atas riba..dia diam jer tgk org mengaji..Alhamdulillahh..balik jer bebudak tu stat masuk dapor plak nak masak makan malam..pastu kemas umah ape sume, basuh baju kalo ada yang tinggal lagi..saya jarang kumpul seminggu sekali basuh baju..sian plak kat mesin basuh tu sebab sehari 2,3 trip kena keje..cer kalo dia manusia..mau meletup jugak cam kita kan..




Alhamdulillah..setakat ni saya berjaya memikul tanggungjawab yang diamanahkan oleh Allah kepada saya..walaupun rasa cam tak cukup masa, rasa tak sempat dengan anak lagi..tapi try belajar tentang pengurusan masa yg lebih efektif..kalo nak memasak anak nangis merengek ke ape..bawak masuk sekali  dalam dapor..biar tugas sebagai isteri berjalan..yela nak bg makan suami..kate ko..


Papepon..tak bleh la sume tugas tu isteri je nak buat sorang..si suami perlu la jugak tolong2 ringankan beban isteri..baru la keluarga harmoni..

08 February 2011

Kenduri Kesyukuran & Housewarming

Hurm..patutnye entry ni kuar dulu baru citer pasal kak shida bertunang heheh..tak kisah la memane pon..actually hari khamis dapat call dari mak sedara asben suh datang kenduri doa selamat..yerla nak masuk umah baru kat Kg Medan tu..kat taman buana kalo tak silap..umah double storey..besor kome..harganya pon besar jgk..300k lebih....bak kate dek asben saye "bergadai bulu nk beli rumah mahal mcm tu"...hurmmmmmmmm...bile la nak dapat umah macam tu ek..huhuhu..doa2 la kot jadi rezeki terpijak ke..bleh la..hehehe

Kitorang pegi awal dalam kul 1 lebih camtu la..majlisnya mlm lps isyak ..sampai2 je tgk masing2 kat dapor ade yang stat masak la, potong tu la ini la..tukang masaknye..kite2 je..takder org luar..lagipon penempatan tu baru kiri kanan je ada orang..lagipon ada yang baru nak renovate umah pon ader..dh tu pulak tak banyak  org melayu yg beli umah kat situ

Langkah kaki kanan hari tu ye la..sampai2 terus makan tengah hari..huhuhu sodappp...lauk gulai tempoyak, ikan goreng cicah sambal ngan sambal ikan bilis..siap ade jering lg tu...cukup ler..tapi tu pon dah cukup sedapp..hihih terliur lak..lepas makan..kitorang wat ler keje2 tadi..sambung balik mane tak siap..saye ngan asben menggoreng ayam..huiii banyak wohh 20 ekor tuhh...kira 1 besen besar la nk digoreng....lupe nk bagitau menu dia ayam masak merah,udang sambal kelapa ngan masak lemak gulai nenas...pastu ikan goreng ngan sambal belacan dan  juga ulam2....(huiii terlior wehh)

dikhabarkan jumlah ayam ni 22 ekor..bile masa tambah lg 2 ekor??

2jam jugak la kami menggoreng ayam tu...mane tak nya,nak goreng ayam lg pastu nk halau kucing kepala hitam lagi..hehehehe....kucing kepala hitam tu bebudak la,,,,tau nape saya kate mcm tu...sebab dorang tu asyik mencuri ayam jer...nk meratah la katakan..hehehehe...lepas selesai goreng ayam kami masak udang pulak...udang nie xpe sbb masak dia tak lama....selesai masak udang baru la wat ayam masak merah pulak...

Gulai lemak nanas..huhuh sedappp

yang dalam kuali tu ayam yang last sekali goreng..

Waahhh sedapnye ayam goreng panas2..


baru jer panas minyak nk tumis bawang,ujan pulak dh turun rintik2...punya la jenuh nak wat pengahadang kunun2 nak mengahalang air hujan masuk..last tak bleh jd ni..bawak masuk masak dlm umah jer..mujur ader dapor tungku besar tu..kalo pakai kayu api tadi jenuh kome nak keringkan kayu api kalo dah basah...alih2 tak jadi ayam masak merah..jadi a@yam goreng jer..heheh


Udang berkilo2...

Hakimie dengan atok Chik dia..yang ikatkan kepala dengan kain tu babah punye keje okeh..


Yang kat luar cara kat luar..yang kat dalam cara kat dalam..yang cenanga-cenanga@alam flora (org perak ckp cenanga tu bebudak)ni masing2 tergelimpang dengan aktiviti masing2..sorang satu laptop wehh..ada penjuru sana..ada penjuru sini..ada yg layan FB..ada yang men game..ada yang main CS...

sila tgk anak panah tu.. ader satu laptop..



sebelah sini lak ada 3 laptop..masing2 dengan hal sendiri..org lain sibuk masak kat dapor..
dorang sedap2 main laptop ehh..


Ujan pon turun dengan lebat sekali kat luar tu..dalam pukul 6 tu mandikan anak dulu pstu bg dia minum susu letak dlm buaian terus lelap..wahhhhhh...senangnya anak ibu tdo...asben pon kate leh la siap2 nk balik...ngan siap2 kemas barang anak tgk asben nie mcm kucing ilang anak jer....yer la kedepan kebelakang..tanya punya tanya rupanya kasut selipar dia hilang...alahaiiiiiiiiiiii....bukannya ramai pon orgnya...rupanya tuan umah tu simpan dalam rak kasut..patut la xjmpa....

elok2x nk gerak balik tetiba pak cik asben tu ckp "korg kena ikut jalan jauh la jwbnya"...pulak...pehalnya plk nie....dia tunjuk la kat jalan masuk taman tu...allahu akbar..banjir rupanya....dh ade 3,4 bijik kete tersadai kat situ....dalam jugak la banjirnya..paras lutut...klu pakai mitsubishi storm ke ford ranger ke xper la leh lalu situ...

last-last sampai umah pkl 7.30 mlm jgk...asben kelam kabut siap2 nk g keje...malam tu xpayah masak nasi sebab tuan umah dh tapaukan lauk ngan nasi kenduri tu...

Kak Shida bertunang

Pada 6/02/11 hari tu kami satu family pegi hari bertunang Kak Shida aka Cikdaa..cemane bleh kenal ngan dia ni? saye kenal ngan dia sebabnye masa saya bujang2 dulu saya dok umah sepupu saya (Kak Miza)  kat putrajaya tu..dapat kenal ngan Kak shida ni sebabnye dia berkawan baik dengan adik akak sepupu saya tadi, saya panggei sepupu saya tu Kak Ya jer..dorang memang kawan baik sampaikan kitorang panggil belangkas la..Kak Shida ni pon selalu lepak umah sepupu saya yang name Kak Miza tu..rajin wat makan2 apa suma la..kiranya apa aktiviti kitorang wat..Cikdaa ni mesti ada..kenduri kendara kat kampung kitorang pon dia datang..punye baiknye sampai tahap camtu la..ehehe so kami sume dah anggap Cikda ni sebahagian daripada ahli keluarga kami dah..

Alhamdulillah..bebaru ni dia telah melangsungkan pertunangan beliau dengan jejaka idaman nye sendiri, majlis tu dibuat di rumah mak Cikdaa kat Ampang..so ade ckit la gambar utntuk dikongsikan bersama..


wahh..org sekarang bertunang cam dah nak kawen ek..
ala2 pre-wedding la nih..sedondon hehehe

ayunyer polis trafik sorang nih...


haa..tepi ni la sepupu saya..sorang dah bertunang..dia blom lagi..tp tak lama dah kot..ehehe



Ibu ngan Hakimie omey2.. :)


bergambor dlm bilik bakal pengantin


wahh...suke2 ek kasi anak isap buah tembikai tu..kalo sakit perut siapp!!


menu yang dihidangkan hari tu..sedap..nak menambah maluu...hahahah

04 February 2011

Wanita yang berkereta..sila chek kereta anda..

Knape tajuk entry saya macam tu?? saya nak share la pengalaman saya ngan korang2 yang bergelar wanita yang bawak kete pagi2 pegi keje ke tak kisah la pegi mana pon..please check your car..bukan ape..nak dijadikan cite..hari Jumaat lepas kan saya balik kampung..then Hari Ahad balik KL..Isnin plak cuti..Selasa cuti lagi sebab hari Wilayah..so Rabu kene keje la sebab tak apply cuti..

Pagi tu kelam kabut siapkan Hakimie nak antar ke rumah pengasuh..sekalinye pengasuh tak bangun lagi..hehe mungkin makcik tu igt saya bercuti lagi..yela deret isnin selasa tak antar....mungkin makcik tu pikir sambung cuti terus smpai ahad kot....last2x patah balik umah hantar kimie kat babah dia,soh babah dia hantar lewat ckit...

Turun bawah tu terus start kete,...budget kete ok la sbb masa nk balik kg tu dh check sume...air bateri ok..air radiator pon ok...minyak gearbox pon ok...angin tayar ok jgk...pendek kata sume ok la....agak2  lbh kurang dlm 5minit gitu terus gerak g keje....dlm kete tu hati rasa xsedap jer...xtau pasai apa...mcm de benda xkena jer...ke sbb pakai selipar baru....selipar wat pakai hari2 pakai drive dah koyak ..

Baru sampai traffic light jln raja muda tu,kebetulan lampu merah...jadi bila lampu merah tentunya kena berenti kan...so tekan la brek nk berenti...tetiba jer lampu engine oil menyala kaler merah..so ape tanda nya??...ahhhh sudahhhhhhhh.....ape plk bala yang nk datang nie.....dlm pale hotak nie dh pk asben jer...(untung ade laki...hahahhaha)...

jangan memain yer kalo warning  naik kaler merah..kalo kaler kuning lampunye bermakna minyak itam anda semakin berkurangan..merah ni maknanya dah kering langsung..please BEWARE!


Pastu smpai jer Petronas Kg Baru tu terus berenti...cari port parking baik punya terus talipon asben...sib baik asben saye blm smbg tdo lg...citer punya citer ngan asben dia pon datang la naik kancil kesayangannya (bini no1 katanya)....check punya check rupanya engine oil nya kering abis....setitik pon xtinggal.....perghhhhhhhhh....dlm ati  nie mcm2 soalan yg timbul....bak kate dek orag perak "ape molenye rope gini nie..."

Kebetulan dalam kete asben tu ade engine oil spare...topup la kat kete tu...asben kata bwk la kancil dia tu....sebenarnya bkn xnk bawak kete asben tu cuma kete dia tu manual...lenguh kaki nie nk balik nnt...almaklum la nk masuk kl tu jalannya jem kan...tapi dh terpaksa,nk buat mcm mane....

ni la kete kesayangan saya yang jarang bagi masalah..compact, maintain dan cute..hehe

Dek kerana kejadian tersebut, kad perakam waktu untuk ari tu berwarna merah....mane tak nya..pukul 0739 smpai kat opis...blm naik pejabat lg tu....aduhhhhhhhhh nasib2....sib baik la ade laki...leh la dia tolong tgk2kan ape mslhnya kete tu...klu xder mcm ner....tu yg jadi mcm sesetengah org  ppuan tu...6 tahun pakai kete xpenah tukar tayar pon...klu pecah tayar tengah jalan mcm ner...tu belum lg kita check tayar spare dia...silap2 xder angin langsung.....

kete ni pon sama tak banyak bg masalah pada tuannye..minyak pon jimat..

Tp xsemua pompuan mcm tu...ade jgk laki2 yg xreti lgsg bab kete nie....sib sy baik la sbb dapat asben yg mmg suka main kete...duit abis kat kete...tapi sayang abis duit kat kete beribu2x tp kete xbawak pon...kete rosak sebab xbawak jer.....kete dia tu kitorang guna jalan2 pusing2 bandar je..senang nak mencilok dlm jem..

Papepon..kite org pompuan ni kena tau gak basic pasal kete..jangan main bawak jer..sampai nak isi minyak pon harapkan laki..tak bleh la camtu..bior ader pengetahuan ckit..jangan aci bawak je..kete habis minyak pon cakap kete rosak..ok kawan2..Renung2kan dan Selamat Beramal..




Cuti Hari Wilayah dan LTdL

1 Februari adalah cuti bagi wilayah persekutuan KL,Putrajaya dan Labuan..maknanya saya dah bercuti dah 4 hari..hari Isnin saja amik cuti nak rehatkan diri..sonok ler Hakimie Ibu ada kat umah ngan dia..time itu la dia menunjuk perangainyer tu..saje buat2 kadang tu..sabor je la..kecik2 lagi dah pandai buli Ibu yer..

Hari tu jugak merupakan hari last Le Tour de Langkawi.Penamatnye kat Dataran Merdeka..laluan dorang naik basikal tu melalui jalan kat umah saya..so tak lepaskan peluang untuk tengok secara live kan..time tu la nak masak..time tu la berlari nak tgk LTdL..time tu la Hakimie wat hal..last2 bawak dia masuk dapor terus..dia tak bleh tgk org takder kat tepi2 dia..mula la nak menangis...

nampak tak org ramai beratur tepi jalan tgk org naik basikal..
lalu bawah stesen monorail chow kit jer

bangunan hijau ni adalah bangunan kedai pakaian Hari-Hari

Jalan besar kat luar tu adalah Jalan Tunku Abdul Rahman dah...

nampak tak SOGO di tengah2 tu..kalo tak nampak zoom sampai nampak..heheh
dekat je kan dengan umah saye..



Sape cakap ada anak tak bleh wat keje? jangan jadikan macam2 alasan ok..masak je sesimple mungkin..yang penting perut suami harus diisi..berdosa kalo isteri tak tunaikan tanggungjawab tu tau..anak menangis sikit2 takpe..jangan ajar duduk ditangan aje..sok dah besar pon kite takbleh nak wat keje ape..

Seboleh2nye..tdokan anak dulu..masa dia tdo tu wat sume keje..tapi kao dah bangun ..pepandai la ye..heheh time itu la dia nak menyusu..time itu la dia merengek..takper sabor dalam membesarkan anak..


haa menerap la situ..tgk ibu masak yer...merengek sangat..
bagi tgk tv tanak..haa meh la masuk dapor sekali...

muka sememeh jer...

biler dia dah tido..aman ckit..heheh baru bleh wat keje..

wah..ternganga tdo..mata pon tak tutup rapat ek..


Corat coret ceritaku

Jumaat lepas saya balik ke kampung halaman sekejap sebab ada sepupu asben kenduri kawen..Malam tu kitorang terus balik kedah dulu sebab maktok Hakimie ni dah rindu benor nak jumpe cucunye..pukul 1 lebih kitorang sampai SP..petang tu baru balik ke Kuala Kurau singgah sekejap kat umah sepupu asben td..gedebuk gedebak..kitorang nak balik umah PakNgah saye yang terletak di Selinsing, Simpang 4, Taiping..nak dijadikan cite..Kete kitorang parking dalam masjid..masjid tu dah dikunci..alamak..cemana nak gi umah pak ngah ni..beg2 sume ada dalam kete..ramai2 plak kat umah tu..sian plak kat Hakimie tak selesa nak tdo..kalo saye berdua laki bini tak kisah..mane ceruk pon kitorang bleh tido..

Rupanya kunci pintu pagar masjid pak imam dah serah kat sepupu asben saya..dia tau sana sedara ramai parking kat masjid tu..alhamdulillahhh...dapat jugak balik umah pak ngah..bukan ape..2 bulan lepas dah cakap awal2 nak chek in umah dia..ehehe..

Sampai je kat umah pak ngah dah gelap..yer la dah dekat koi 12 malam..kebetulan abg Jat pon same kitorang gak..elok kitorang sampai dia pon sampai...dia baru balik keje..Hakimie plak..time tu ler dia bangun nak main..tadi dlm kete kemain lg lena..

Esoknye sebelum pegi kenduri pagi2 lagi abg Jat dah bangun nak melontar jala..heheh best ni ..lagipon air kat bendang dah kering sebab padi dah mesin dah..jadinyer banyak la ikan time ni..
tapi nasib kami tak baik..ikan tak berapa ada..dah habih agaknya org menjala kot..ehehe

abg jat wat camtu sebab nak halau ikan haruan kuar dari dalam lubang 

kocak jangan tak kocak

hah dah ade kat tangan dia siap nak baling ke darat..

cik asben nengokkan aje..eheheh

hakimie dah macam nelayan..ke macam tuan guru...hekhek


pastu kitorang bersiap2 nak gi kenduri ..lepas makan ape sume pukul 4 lebih bertolak utk balik KL..tapi singgah kg gajah dulu nak amik adik ipar sebab dia keje esoknye..kitorang berdua cuti esok nye..tu yang rilek jer..terlupa plak nak snap gambar kenduri..lgpon malas nak pgg nset sebab sibuk pgg anak lg..kang tercicir plak naya jer..

Alhamdulillah lepas antar adik ipar..kitorang sampai rumah dekat kul 12.00 mlm dah..Hakimie pon dah tdo..lega la ckit..

Doakan Student Malaysia Selamat di Mesir..

Alhamdulillah..pagi ni bila bukak jer tv tgk berita pasal pemindahan pelajar2 Malaysia ke Jeddah tu dah selamat sampai...ikhlas rasa di hati kerisauan terhadap kawan2 yang ada di sana..bagaimana perasaan mak bapak dorang bila ada anak blajar kat sana..tidur tak lena..makan tak lalu agaknya..yela kan anak2 dalam perintah berkurung kat sana..makanan takder..harga melambung 5,6 kali ganda..

Camtula kalo rakyat dah tak tahan dengan sikap pemimpin yang tak bg apa2 kesan terhadap rakyat..sekali rakyat dah memberontak..habis semua sistem pentadbiran negara lumpuh..Alhamdulillah Malaysia ni aman damai..tapi..ini adalah peringatan kepada semua jugak..dulu pernah terjadi kepada Thailand..hasilnya..banyak pertumpahan darah sama seperti di Mesir nih..yang meminta PM Mesir Hosni Mubarak berundur sebab dah 30 tahun dia memerintah Mesir..Mesir kaya dengan macam2 hasil..tapi rakyatnya miskin jugak..yang duduk di tepi Terusan Suez tu tak penah rasa apa2 hasil kekayaan yang diperolehi..bayangkan itu tempat laluan pedagang2 asing..

Itu jugak adalah amaran Allah bagi kita umat manusia yang leka..dunia kita ni dah hampir kiamat..sedang ada masa untuk memperbaiki diri, memperbaiki amal ibadat..baik kita lakukan segera dan bertaubat..cuba kita renungkan umat manusia dah bertelagah sesama sendiri, banjir besar tak kira musim dah..cuaca pon camtu jugak..manusia takder belas kasih ..ibu bapak bunuh anak, buang anak..macam2 lagi..

Dikesempatan hari Jumaat yang mulia ni..sama2 lah kita bacakan Yassin dan solat hajat supaya rakyat Malaysia kita kat sana selamat..bukan ckit yer rakyat kita kat sana..lebih kurang 16 000 orang..ramai yang study kat sana..ada jugak yang pilih hidup dan keje kat sana..

pic pnjam dr google

tgklah..walaupun macam tu dorang solat mintak doa semoga PM dorang berundur

rakyat mesir berkumpul di Tahrir Square utk pembantahan terhadap Hosni Mubarak
credit to beritasemasa.com


meh kita tgk sape sebenarnya PM Mesir ni...kenape rakyat dia tak suka sangat ngan beliau nih..









Beliau merupakan Presiden Mesir yang telah memimpin Mesir selama 30 tahun.Nama penuhnya Muhammad Hosni Sayid Sayid Ibrahim Mubarak telah menjadi Presiden Mesir sejak 1981 dan merupakan Presiden keempat Mesir.Mubarak telah menggantikan Sandat yang mati dibunuh pada 6 Oktober 1981. Menurut beberapa sumber, beliau di katakan pemerintah kuku besi dan juga sekutu US.
Adakah pemberontakan ini perlu?
Sekiranya pimpinan regim Mubarak ini mendatangkan kezaliman, maka wajarlah rakyat Mesir bersatu hati menentangnya. Antara isu-isu yang di bangkitkan  adalah :
1. Kegagalan Hosni Mubarak menangani masalah rasuah.
Dilaporkan anak lelaki dia sendiri pernah ditangkap atas jenayah rasuah. Lagi teruk, rakyat ada mengatakan “Seorang polis itu lebih berbahaya dari seorang penjenayah”.
2. Pengganti dia adalah anak dia.
Kalau anak sudah terlibat dengan rasuah, macam mana boleh layak memimpin? Maknanya tiada beza sangat pun, masih dari keluarga dia.
3. Undang-undang Darurat
Undang-undang ini diwujudkan selepas pembunuhan Anwar Sadar 1981 yang mana rakyat boleh ditangkap tanpa dibicarakan mana-mana mahkamah. Ini mesti kes banyak penyalahgunaan kuasa sehingga menyebabkan kezaliman berlaku.
4. Isu Israel-Palestin
Kita pernah diberitakan tentang Mesir menyekat pintu laluan bekalan ke tanah Palestin. Yang pasti tindakan ini memang memberikan kemarahan umat Islam dunia. Negar Mesir bumi anbiya yang diharapkan untuk menghulurkan bantuan kepada umat Palestin bertindak sebaliknya atas dasar takut kepada desakan Israel. Adakah Mesir ini dalang kepada Yahudi/Israel dan US?

* share info dari friend2u.com*




Commercial Break!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...