12 August 2011

Ape nak buat kalo kena cirit birit

Semalam saye MC..sebabnye malam lepas buka puasa tu ok je..lepas kul 9.30 malam..udah memulas2 perut saya..arhggghh apa tak kena ni..sekali tu mula la..kena cerry berry plak..asik chek in toilet je dekat 7, 8 kali letih dibuatnya..habis dah air yang kluar dari perut saye..hohoho..muntah plak tak agak2..habih sume skali apa yang ada dalam perut saya makan time buka posa td..

Saya call husband suh dia belikan pil chek it tek aun tu..saya telah sepeket..pastu masuk tdo..then teringat pesan member kalo kita kena cirit birit..minum 100plus atau ape2 je air gas..so sms asben suh beli..saya minum alhamdulillahh malam tu bleh lena jugak walaupon ade bangun sekali..

esoknye tu..cakap ngan asben tak larat la nak gi opis..takut ade lagi cerry berry tu..huhuh mmg keletihan ..tapi saya bersahur jugak..nak puasa jugak..sayang tinggal puasa ni..nak mengganti sok..hadui malas btol..selagi takder sebab nak tinggal puasa..teruskan je la..kalo nak mati sangat ..baru la berbuka..ehehe

pagi tu kitoang pegi klinik kat Danau Kota..kebetulan org takder sangat..so tak lama la menunggu kat situ..terus je masuk..doctor cek2 perut ape sume dia cakap ok..dia bagi ubat ORS ( garam perisa oren) garam ni kalo kite cirit birit doktor kasi benda ni la..dan ubat2 yang lain pon ada jugak..pastu tanye la kat doktor..igtkan garam yang dia pakai ni garam yang kite dok masak tu..Doktor cakap sebenarnye YA!..ok kalo kite atau anak kite sakit perut..masukkan sesudu gula dan secubit garam dalam air masak..kuantiti segelas air..owhh ini satu benda baru yang saya tau..kiranya persediaan yang mengejut kita bleh cari benda ni..sebab setiap rumah ade gula dan garam kan.

Haaa ni la rupa ORS tu..ORL pon bleh gak minum..sama jer..

Alhamdulillah perut saya dah ok..dah takder sakit lagi dah..saya tak tau makan ape..ye la mungkin perut kita kosong..masuk benda pelik2..saya ada beli makanan kat bazar yang dijual kat opis saya..kemungkinan cili tu dorang tak tumis sampai masak..

Beringat korang ..jangan beli makanan kat bazar tu ..kadang kita nampak sedap..padahall dorang masak cincai2..masak awal2 pagi plak..tp tak semua macam tu..kena perati dan pilih btol2..

2 comments:

dramaQueen said...

klu dQ kena CB pun dpt mende yg same dr doc.. dah sihat ke ni??

hasleenda said...

tu laa..pasni cari benda ni jer..sebelum ni makan pil cek it tek aun jer..

Commercial Break!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...