28 August 2013

Raya 2013

Assalamualaikum..

Hohoho cerita dah basi kot..alaahh tak kisah la kan..tp masih dalam musim raye lagi.. sekarang baru berkesempatan nak update cerita pasal raya..raya taun ni best sebab saya pestaim raya kat kampung senidiri..semua dapat berkumpul adik beradik seramai 6 orang adik beradik..so mak saya dah ada 2 menantu lelaki dan 3 orang cucu lelaki..

Saya balik kg awal..hari sabtu 3/8 dah bertolak balik dan singgah rumah mertua dan bermalam sekejap di kampung gajah perak,esoknye..kami bertolak balik menghala ke ipoh..singgah bukak posa kat rumah sepupu di Klebang Restu.. sbb ada tujuan nak kesitu..antar kordial 3 botol kat sana..lepas sembang2 gelak2 apa sume..kami bertolak ke Sungai Petani..

Esoknye sempat lagi tolong mak buat kuih karipap dengan cucur badak..begitu la setiap tahun bila bulan puasa..mak meniaga sendiri kat bazar ramadhan..jadilah dapat sikit2 pon..habuan duit sekolah adik2 je..kami adik beradik pon membesar dengan hasil duit jualan kuih la sehingga hari ni..

tolong mak gelek kulit kuih karipap sambil sembang dan gosip2 hahaha


Hari Isnin pulak adalah hari nak cod Kordial dan kuih batang buruk..hari tu hantar sari SP sampai la ke Sik..Alhamdulillahh habih semuanya..tu pon ada lagi org yang nak beli last2 minit...tak dapat la derrr... saya malas layan org jenis mula2 kita offer kita promote..tanak plak ..bila dah last2 baru la nak..sedap la itu la ini laa..phuiiii..hahaha ganas tuuh..

Time balik kg tu la mesin basuh kat kg plak rosak..pegi la malam2 kat Tesco pegi cari kedai elektrik..so order la mesin basuh yang mak berkenan tu..Mak say apilih yg 10kg  lak tuh.. automatik kate koo..hihihi..jenama tak bleh blah..Samsung habaq hanggg... seb baik tak samseng jdnya saya bila tgk harga still ok laa.. saya tak kisah..demi mak..yang sebelum ni pon saya belikan jugak..tapi semi auto..tak bleh nak spin..sian jgk mak balik keje kalo nak perah kain tu mau sakit tangan dibuatnya..

Hari Selasa mak last meniaga..buat kuih sikit2 lagi walopon org dah ramai balik ke kg..kuih sekejap jer dah habih..memang sonok meniaga kalo kuih kite habih..tapi hari tu mak tak berapa sihat pulak..asik sakit perut dan demam..

Hari Rabu saya bawak mak pegi pasar pagi untuk beli-beli barang nak raya esok..beli ayam, daging, itu ini utk juadah hari raya..saya buat laksa jugak..so kami adik beradik buat la rendang ayam, daging, pastu wat kuah kacang dan nasik impit..tu jer..selain kuih2 tunjuk yg saya dan adik beli..

Hari raya tu semua kami rancang nak melawat Acu yang ada kat Penang..tu je la adik arwah abah yang belah2 utara yang ada lagi..adik beradik lain ada lg 2 orang dekat pahang..yang lain sume dah meninggal..pegi lepak-lepak kat umah dia sampai petang..pastu balik la..tak pegi mana2 dah lepas tu.. esoknya dah nak balik umah mertua plak.. cuaca pon tak berapa nak elok..tu yang tak bleh nak pegi mana-mana..

Hari raya kedua..kami bertolak dalam tengahri camtu..beraya dulu kat perak sebab mak ikut sekali balik perak..disebabkan raya ketiga nak bawak sepupu saya bertunang kat Teluk Intan..so ikut la sekali..beraya umah sedara mara belah mak kat sana..then terus bergerak ke rumah mertua..duduk sana semalam dua..hari ahad dah balik KL sebab isnin dah asben naik keje..minggu depannye pulak saya terpaksa cuti seminggu kebetulan isnin dengan selasa anak2 muntah dan cirit birit..pastu plak pengasuh bercuti antar anak dia masuk lapor diri di Akademi Bomba.. so terpaksa cuti demi anak-anak2 walaupon sgt sayangkan cuti huhuhhuu..

ada sikit tatapan gambar-gambar kitorang masa raya hari tu..saksikan lahhh hahaha..















4 comments:

Norhaizan hakim said...

Pandai asben ko posing leenda. Kalo asben akak, dia buat muka poyo jer!

norey said...

amboii....aryan...pandai buat aksi depan kamera..mcm model baby gitteww...ada bakat nih...

hasleenda said...

kak norhaizan : ahaha muka poyo ke muka skema kak..

hasleenda said...

kak raihan.. model baby ape..kalo nampak muka ibu..asik nak suh amik jer..

Commercial Break!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...