Bahan2nyer ialah...
1- Tepung pulut (suka ati korang la nak buat banyak mana)
cam yg aku wat tu ada dalam 4 cawan tepung jer..
2- Santan kelapa 2 cawan
3- sikit pencelup hijau
4- sedikit garam
(bahan2 no.2 sampai no.4 tu korang campurkan sekali)
5- kelapa parut n gaulkan bersama sedikit garam (amik yg putih jer) jgn korang beli yg mesin sekali tempurung tu..nnti itam2 plak.
6- gula kabung/ gula manisan
cara2nyer...
- korang campurkan perkara no 2-4 td tu dalam tepung..sikit2 masukkan santan..terlebih karang..lembik lak tepung korang tu nanti..uli sampai jd doh...
- kemudian amik tepung tu wat cam guli2 kecil..then korang lekukkan kat tgh utk letakkan gula manisan yang dah di cincang halus..then kepalkan dan wat balik bulat2 cam guli..
- bile dah siap sume..korang masukkan dalam periuk di atas api tu..pastikan airnya mendidih..masukkan tepung yang korang wat cam guli2 tuh dalam periuk tuh...nak tau benda tu masak..senang jer..terapung tepung tu korang bleh angkat dan toskan..
- Kemudian..korang golek2kan dalam kelapa parut yang digaul ngan garam ckit...haaa..dah bleh makan..pastikan kuih tu sejuk dulu..okeh!
No comments:
Post a Comment