04 October 2012

Fikir Sejenak.. Ada Juga Betulnya..

Baru- baru ni bersembang dengan sorang sahabat kat FB..cerita pasal topik lain..biasa la orang pompuan kan..melalut-lalut sampai bukak satu cite lain plak..

dalam komen dia tu ..dia cakap " lin aku doakan ko selamat bersalin..eh bila due ehh?? " pastu saya cakap la.. " Ko nihh..aku lagi berapa hari jer tunggu due ni..tatau bile nak kuarnye...ntah2 esok lusa "

" Haaaaa..ko biar betul Lin..??takkan nak beranak dah..aku rase baru jer tau ko pregnant sebulan dua yang lepas"

"Yee..mmg la aku bgtau sebulan dua yang lepas..masa tu perut aku dah nak masuk 7 bulan..aku bukan ape..benda2 camni aku malas nak umumkan kat public bukan sebab ape..aku nak menjaga kandungan ni satu..aku takmo dari perasaan seronok kita..kita akan riak..lepas tu kita akan mengguris perasaan org lain..bayangkan ehh..aku tak nafikan dalam list aku ni ..ada member yang kawen2 belum dapat anak..bila kita dok post macam2 pasal anak kat wall org jadi dengki dengan kita ke..mesti akan pikir...Eleehhh cam dia sorang je mengandung..cam dia sorang nak beranak?..See?? persepsi orang lain-lain..lagipon..aku tanak la time tu orang cakap buah masih putik lagi..takut apa2 hal terjadi..kita mana nak tau kan..tetiba Allah tarik nikmat yang seketika ni..sedangkan kita dah canang kat orang ramai.."

Tetiba saya terigat sorang rakan FB pernah tulis benda kat atas tu kat wall dia..dan saya pegang kata2 tu dan sentiasa beringat..betul jugak kata dia..bukan hal2 bab mengandung jugak..bab2 dalam perhubungan pon macam tu..belum ada pertalian..sibuuk bergambar dalam FB macam laki bini..orang diluar sana memang takkan komen ..ya laa..FB kite apa adahal kan nak letak gambar macam2.. Iyee..tapi itu btol..adakah kita beringat bahawa kita masih ada FAMILY dan adik beradik2 yang lain.. bila orang tgk macam tu orang akan kata.. Mak ayah dia ni tak tau ke anak dia macam ni? mak ayah dia tak ajar ke..? dahhh kena segedebuk kat mak ayah yang tak berdosa..mentang2 mak ayah kite takde FB kan..pastu bila dah putus..tak ke stress..kawan2 yang tak tau akan tanya..bila nak kawen?? pastu tanya ehh bila due?? dah nak jawab apa?? stress yang menggunung tu akan wat kita tertekan..sedih, murung.. 

Kata-kata kat atas tu mengingatkan saya tentang tak semua benda kita harus berkongsi di khalayak ramai..orang berdengki dengan kita manalah kita tahu..Manusia ni kadang2 ada saja yang tak kena dia mata dorang.. Walaupon kita tengah bahagia..orang boleh nak porak perandakan rumah tangga kita.. Since dah bergelar isteri ni ..saya makin berjaga2 dan sentiasa beringat.. kadang2 dengan nafsu amarah kite.. Kita tulis macam2 kat wall FB kita..tweet macam2 kat tweeter kita..Maki-maki orang, kutuk2 orang, sindir2 orang dalam FB kita..bila kuar perkataan yang macam2 orang akan bercakap " Ya Allahh..cemana la dia kat umah ek..ngan laki dia..depan mertua dia..bleh tahan ke mulut macam nih? dahhhh tak pasal2 laki plak yang kena tempias atas cacian kita tadi tu.. kadang2 tengok isteri kemain tagged kat suami sendiri itu ini..tapi si suami tak komen apa2 bukan apa..segan nak bersekongkol atas cacian si isteri td..

Apa-apa pon ini pendapat saya.. terpulang pada pendapat masing2..jangan ada yang nak marah2 lak yer..saya sekadar berkongsi dan terpikir..Kadang2 kita juga perlu simpan keburukkan kita tu..bukan hipokrit dengan diri sendiri..tapi kita membawa banyak nama di belakang kita..kalo kite sebatang kara kat dunia ni takpe..tak kisah nak buat apa pon kan.. :)

1 comment:

- G C - said...

oiii.. selamat berpantang

Commercial Break!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...