23 September 2012

Hahaha..Orang Kita

'

'Hahaha...orang kita~~~

-->LegoLand : RM 140.00 : xpe bayar mahal, cari pengalaman kann..

-->Sunway Lagoon : RM 50 ; xpe bayar mahal, sekali sekala release tension..

-->Teater : RM 150.00 ; bukan selalu pun, cerita tu best sangat..

-->Langkawi : RM 1000; setahun sekali jer, xpe lah habiskan duit..

-->Majlis makan amal : RM 50 ; mahalnya! aku nk bawa bekas, tapau makanan, baru

berbaloi...

-->Buat makan2 kat opis/unit/seksyen : RM20 ; Uish banyaknya! dah la tak gaji lg nii.

setakat satay, bihun goreng, pastu wat kat opis jer?? nape tak wat kat tempat sedap ckit??

-->Derma anak yatim : RM 5; xleh bagi banyak.. ntah2 diorang tipu

Emmm.. Masjid? Ada setiap minggu masa sembahyang Jumaat kita sedekah RM1?''




haaaaaaa.. post ni saya dah share kat wall Fb saye..yang mendapat banyak like..agaknya semua pernah melalui situasi sebegini..ermm..saya nak share sikit la kan pengalaman saya..selaku jadi bendahari kat opis tuh..kadang naik segan nak mintak duit2 kat ahli2 kelab utk unit tuh..bukan ape..mintak duit yuran utk sebulan sekali..kutip time gaji je pon..itu pon nak pertikai macam2..padahal bila kita wat makan-makan datang jugak turun makan..makannye lebih2..ada yang siap bertapau lagi..kadang malu dengan org perangai macam ni..

Setiap kali mintak duit sumbangan camtu la jugak dari mulut2 yang sama..bertanyakan..mana memo yang sah utk mengutip benda2 ni semua..makan kat mana? apa menu? hurmm tak paham orang camni..kurang tanggungan pon kemut nak kuarkan duit..


Apa salahnye kan..kite tu jarang nak tolong2 orang..takde sumbangan nak bg..memadai dengan kuarkan sedikit duit untuk buat sumbangan ..mana la tau..dari duit kita tu kita bleh buat macam2..pahala yang besar kite kenyangkan perut2 orang lain dengan sedikit sumbangan kita tu..

hurmm..ntah la..tp bab2 lain bleh plak kuarkan duit..tp mintak derma je..macam2 alasan yang bunyi...apasalahnya ikhlaskan la diri tu..orang lain pon gaji lagi kecik..anak ramai..bleh jer bg sumbangan sikit apabila diminta menderma..

Renung2kan dan selamat beramal..Semoga Allah memurahkan rezeki orang yang suka menderma dan bersedekah dengan ikhlas..

2 comments:

Norhaizan hakim said...

Haleenda..kak zan tumpang copy dan paste kat dinding fb kakak ye..

Baru paste..dah ada orang like!

hasleenda said...

amik ler kak zan..supaya post tu menyedarkan kita semua..bukan nak hint kat sapa2..tp kekadang mesti org yang jenis camtu tak perasan..at least pasni kalo dia perasan..dia takkan wat camtu lagi.. :)

Commercial Break!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...