30 July 2013

Puding Karemel ~ Bila Besday Boy Ke Dapor..

Pertama-tama sekali nak ucap besday to my beloved husband..Hepi besday yang ke 30 semoga dirahmati selalu..diberi kesihatan yang berpanjangan..aminn

Kebiasaannya..besday2 ni kami tak berapa nak sambut sangat..cam nak buat makan2 spesel ke apa..sebab asben saya tak suka benda2 ni suma..alaaaa tak romentik langsung hahaha.. kalo ade pon just beli kek n sambut dgn family je la..

Disebabkan besday kena bulan puasa ni..asben saya dengan rajinnye nak buat puding karemel kate kOooOO.. haha saya pon sepanjang hayat tak penah buat dan tak penah amik tau nak buat pon..penah rasa jer..disebabkan saya tak berapa suka sangat benda yang manis2 nih..so saya tak  kisah nak buat ke tak..tapi asben saya suka makan benda2 macam nih..kebetulan pegi bukak puasa kat umah kakak ipar baru-baru ni dia ajar buat puding karemel ..Laaaaaaaa punya la senang..org buta pon bleh buat..hehehee..pakai blender je pastu kukus..memang senang sangat la..Nak la tolong dia buat..Dia bleh cakap ape tau..Ibu ke tepi..ke tepi..biar baba yang buat..hahah yang kelakornye..umah kitorang takder loyang kecik..dia sanggup turun bawah umah pegi beli...mujurla umah kitorang tu One Stop Centre suma ada..haha..

knape jadi kaler camtu nampak cam merah2..sebab pic ni ditangkap masa puding ni tgh disejukkan dalam peti ais..so lampu peti ais kan romentik gituu..hehe..so rasa puding ni not bad laa.. hihihi

alang-alang saya post ni..meh nak ajar.. malas nak tulis2  bahan..korang cari la sendiri..hihihi


Mula-mula..korang masukkan 8 bijik telor + susu pekat 3/4 dari tin susu kecik tu + air anggaran satu tin susu tadi + sesudu esen vanila...blend sampai sebati semua bahan tu..

pastu periuk kukus panaskan siap2..ok.. then amik pan..korang masukkan dalam 6-7 sudu besar gula pasir..korang masak gula tu dengan api perlahan.. sampai gula tu cair dan jd warna keperangan..TAK PAYAH BUBUH AIR..

ok..masukkan gula yang dah cair tu dalam loyang..kemudian tuangkan bahan2 dalam blander td perlahan-lahan..kemudian masukkan ke dalam periuk kukus..dan kukuskan selama 20 minit ok..

dah siap..korang sejukkan sekejap dalam 5 minit camtu..then amik pinggan besar korang terlangkupkan puding tuh..so korang akan dapat hasilnya cam gambar kat atas..gula perang tu mesti di atas ler jadinye..pastu sejukkan la..masukkan dalam peti ais..sejuk2 baru la sedap dimakan..

ok..Selamat Mencuba..



No comments:

Commercial Break!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...