20 September 2013

Mertua datang KL

Hari Malaysia baru-baru ni mertua I datang lepak2 kat rumah ..saja nak berjalan katanya sbb kebetulan dtg KL nak gi kenduri anak sedara masuk meminang katanya.. sebelum tu asben saya balik kg amik mak ngan abah datang sini..then dia nak pegi umah anak dia yang sulong kat Shah Alam tu..(kakak ipar) ..Hari Ahad baru la dorang datang berjimba2 di KL..

yelah kann...rumah saya tu kan adalah syurga idaman hahahaha..kalo nak datang..bawak sehelai sepinggang je..pastu pastikan bawak duit berkodi2..senang nak soping nanti..

Mak ngan abah datang dengan abg ipar dulu bawak sekali anak2 nye sbb mak ngan abah mertua nak melawat umah P.Ramlee kat setapak tu..kakak ipar ngan sorang lagi adik ipar dtg kemudian sebab nak setel kerja rumah dulu katanya..

maklumlah mertua nak datang umah..umah dikemas bagaikan menyambut orang yang baru pestaim nak datang..haha opkos la kan..saya nak jugak umah kelihatan bersih..Hari tu saya turun ke pasor beli lauk pauk untuk dimasak..geram ngan asben sebab bila saya suruh dia pegi beli..dok duduk2 lagi main ngan anak2 lagi..yang mak bapak dia nak datang..dia takpe la..kita ni la..kang cakap menantu malas masak plak kan hahaha boleh gitu??Last2 saya cakap biar saya turun pegi beli..senang..time kat dalam pasar tu baru memikir nak masak apa hahaha..

Dalam pasar..saya dah ada menu nak masak apa..beli ikan keli ngan ikan kembung utk dibakor..beli cili nagn tomato utk buat air asam pencicah ikan tu karang..pastu..jalan lagi..ape nak masak..sbb pikirkan org tua tanak nye makan lauk moden2 sgt..ayam dah beli semalam sekor..saya nak buat gulai ayam je nanti..pastu beli udang ngan petai..utk buat sambal udang petai je..naik je rumah siang apa yang patut..tanak nasik 2 periuk sbb takder periuk nasik yang besor..semua saya buat sorang sbb asben tolong jagakan anak2..

Pukul 11 lebih camtu mertua dah sampai..saya still sibuk kat dapor..sambil layan kejap2.. siap masak menu2 td..teringat ade pekasam beli kat kg hari tu..ikan darat mesti lah sedap kan.. goreng dua ekor ikan pekasam..letak cabai bawang plak..perghh tgk la kejap lagi dorang makan cemana hehehee...

Dah siap semua..kakak ipar pon dah sampai..siap dorang pegi soping2 lagi kat bawah.. siap berhidang makan kat bawah je sebab ramai kan..maklum la teratak saya tu kecik jer..tak muat nak makan atas meja..sonok tgk dorang makan..samapai meratah2 la..pastu yang syoknya abah mertua saya sampai menghirup kuah gulai ayam tu..yang kakak ipar plak calit2, isap2 jari bila cicah air asam buatan air tgn saya tu,,hahah sedap la kot...baru tau menantu ni masak sedap haha ..cam poyo jer kan..maybe tgh lapor ler tuh..pastu makan kelah ramai2 memang sedap..ikan pekasam tadi pon..tinggal kepala je..yang lain suma licin..kakak ipar siap tanya lagi ..ade pekasam lebih lg ke tak..dia nak sebungkus..mujur ada lebih..ada rezeki untuk dia..

lepas makan tu dorang rehat semayang kejap apa sume..then nak balik dah sebab nak gi shopping kat bawah lagi..sbb mak mertua nak beli pemanggang ajaib tu..asik menyebut je..kat mana kedai Menang Glassware. Kimie ngan baba dia pon turun jugak bawak atok ngan opah soping..pastu terus la dorang balik..

ikan pekasam goreng

kari ayam

Sambal udang Petai

Kembung Bakar

Keli Bakar

Air Asam


Sapa nak resepi bleh pm...hehe

2 comments:

yanamk said...

untung ler dapat menantu yang reti masak~~~~

hasleenda said...

hahaha..pandai2 sendiri jer yana..tu adalah senjata memikat hati mertua selain dari anak dia..hihi

Commercial Break!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...