24 October 2011

Laksa Kedah


Cerita pasal laksa ni membuatkan saya tak bleh tahan..asik teringat2 akan kesedapan laksa tu..heheh Laksa ni yang buat dia sedap ialah kuahnye tuh..kalo kuahnye ckup rasa masam masin apa suma cukop..pedas tak pedas sangat, yang paling penting pekat..perghh..

Kalo buat laksa ni saya suka memenuhi citarasa yang saya nak tu..hehe baru la puas makan..kalo beli.maklum saje la kuahnye cair..pastu plak tawar lagi..nampak je menarik..tapi tak sedap langsung..huhuh..baik buat sendiri..lagi puas makan banyak2..makan ler berulang2..

Asben saya masakkan la apa saja..pasti tak mengecewakan..kalo tak sedap..dia akan caka.." sori nak bgtau sikit ler..jangan terasa plak..kuah ni rase masin la..takpon tawor la.." dia akan cakap camtu..kalo sedap plak...eskpressi muka dan perasaan yang digambarkan plak buat kite yang masak ni rase terharu..rasa nak masak banyak2 lagi..hehe

Semalam saya teringin nak makan laksa..so turun la pasar kat bawah tu cari ikan sardin dan segala bahan untuk buat laksa..buat tak banyak pon..kuah anggaran satu peruk nasik tu jer..pastu sebungkus laksa..jadi ler..kebetulan ptg tu anak buah ngan kawan2 dia datang umah..dorang yang mula rasmi makan dulu..komen2 tak mengecewakan hahaha..ntah2 nak amik ati tuan rumah le tuh..

Senang je masak laksa ni campak jer dah siap..hehe..saya ni mmg hantu laksa..bleh dikatakan tahap juri dah ni..kalo laksa org tu tak cukup apa2 ke sy bleh bgtau..haha

ok..kat bawah ni saya nak share resepi Laksa Kedah yang mabeless tuh..

Bahan - Bahan

1) 1 kg ikan kembung @ sardin @ selayang - direbus bersama asam keping + garam , tos dan amik isinye
2) sepotong belacan korang agak2 la nak banyak mane..
3) 10 cili kering 
4) 2 biji bawang besar
5) 5 biji cili padi hijau
6) daun kesom
7) 1 btg bunga kantan
8)  4-5 asam keping 
9) garam secukup rasa
10) serbuk perasa secukup rasa

bahan-bahan hiasan

- timun dipotong halus
- bawang besar dihiris halus
- limau nipis
- daun salad
- daun selom
- cili padi

- bahan2 2-5 korang blander then masukkan dalam periuk..masakkan sekejap..
pastu blander isi ikan sampai hancur..then masukkan sekali dalam periuk..kacau..masukkan lebihan air rebusan kedalam periuk, masukkan daun kesom, asam keping , tulang2 ikan tu pon korang bleh blander skali tapis dan amik airnye..then tunggu la kuah tu mendidih..kalo agak pekat..tambahkan air..pastu masukkan garam dan serbuk perasa sesedap rasa..

Laksanye plak korang rendam kemudian rebus sampai lembut..tapi sekarang dah ada yang segera..
terpulang selera korang masing-masing..dah siap korang bleh letak bahan2 hiasan tu..ok..Selamat Mencuba

2 comments:

Amie said...

selamat petang Hasleenda,
cerita pasal laksa Kedah ni, sekali je kak Amie pernah makan yang betul2 orang Kedah buat... sedapnya sampai teringat sehingga hari ini... pastu banyak pula dia sediakan ulam-ulamannya, tapi memang mabeles!

hasleenda said...

Selamat petang kak amie..ermm..sedap kan? hehe jemput la dtg umah saye..ade lagi tu..ehehe

Commercial Break!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...