10 December 2010

Petua Etika Temuduga Kerja

Assalamualaikum dan selamat pagi sume..

Hye kawan..hari tu masa saye berblogwalking..terbaca di entry salah sorang member blog iaitu Cik Tomato kite yang bunyi cam perasaan hampa saja..Bukan Cik Tom saja yang cakap macam tu..ramai lagi diluar sana yang takder keje..bukan kata takder keje..tapi keje tetap..Ramai yang memilih bekerja disektor Kerajaan kerana banyak kemudahan yang akan kita dapat..dan tak kurang jugak ada yang selesa bekerja di sektor Swasta..

Tak kira la kerja apa pon yang korang mintak..tapi langkah pertama sebelum kita diambil kerja kita mestilah ditemuduga dulu kan?

Ok meh kita cek antara kesalahan2  yang dilakukan oleh kita sipencari kerja ni apabila dipanggil temuduga..

1.  Mestilah berpakaian kemas, chek satu persatu, baju yang dipakai tak perlu la nak baru..tp mestilah bersih, berseterika elok2, baju dan tudung jangan la banyak sangat bling2 nyer..kang pening kepala ahli panel tu tgk..(bagi perempuan la)


kesalahan si penemuduga ni korang nampak tak? dia pakai sliper jer ( gambar pinjam ngan Incik Gugel)


2.  Gaya berpakaian tu janganlah terlalu over sangat..disebabkan saye bekerja satu bangunan dengan SPA..saya dapat lihat banyak kesalahan yang biasa org kita buat ialah bab pakaian..Kadang bila selisih dalam lift tu mak oi pakaiannya..janganlah MENJOLOK MATA, pastu pulak ada yang gayakan tudung ala2 nak pegi berjalan..bergaya ala2 Gipsi..( x sesuai oke). Kasut mestilah BERTUTUP..jangan pakai yang jenis terbuka di depan atau di belakang..Jangan pakai sandle tau..kalo kasut lelaki tu kiwi la elok2 bior  berkilat..

3. Rambut mestilah pendek (bg lelaki) jangan wat kaler2 plak..kalo penjawat awam cenggitu dah lama kena reject..kita nak berhadapan ngan masyarakat/umum mesti lah bersesuaian, bersih dan wangi kan..Rambut bagi perempuan plak Jangan la menggerebang je..sikat dengan kemas, ikat ke, sepitkan ke, bersanggul ke..itu yang paling baik.


jangan pakai aksesori banyak sangat..cincin tunang ke kawen ke tak payah pakai pon takpe time tu..nnti lagi banyak soalan ahli panel nak tanya..ehehhe


ni plak imej lelaki yang nak gi temuduga..



3 perkara kat atas ni dikira markah jugak..so jangan buang markah free2 je..biar kat situ fullmark sebab kite dah menawan hati para panel penemuduga dengan imej yang kite tampil..
Okeh dah sejuk mata ahli panel tu tgk kita..baru la dia yakin nak amik kite bekerja walaupun blom tanye soalan macam2 lagi..

Okeh ni nak cite tips2 nak masuk dlm bilik temuduga plak..

1. Bismillah and baca doa dulu..Ya Allahh..murahkan lah rezeki ku..jika ini rezekiku Kau bukakanlah dan tawanlah hati2 ahli Panel didalam supaya mengambil aku bekerja..amin..(pepandai korang la nak doa cemana pon Allah kan Maha Pendengar)

2. Langkah kaki kanan..pastikan dah cek semuanya mekap supaya takder yang lipstik terkeluar dari lipline ke..ehehe ader cili kat gigi ker..cek sume tu okeh..

3. Ketuk pintu 3x (knpa 3x? mmg syarat sopan kot..kalo kita bagi salam kat umah org sampai 3x tak bersambut..maknanya kena balik la..ehehe..isyarat deringan telefon pon camtu jugak..diangkat dalam deringan 3x..kalo lebih tu maknanya dah lambat) then buka pintu..masuk dengan SENYUM dan bagi SALAM.



4. Jangan duduk lagi sehingga disuruh duduk..pergi ke depan ahli panel serahkan Fail Sijil yang kite bawak (Gaya bawak sijil mestilah dalam gaya sijil tu dipeluk dengan sebelah tangan rapatkan kedada) jangan korang masuk bilik temuduga tu dengan caya menghayun2 kan fail sijil tu cam kita nak gi kuliah lak..no..no..no..
okeh..bawak sijil tu ke depan..dan berkata "TUAN/PUAN INI KELAYAKAN SAYA..undur 3 langkah ke belakang jangan bg bontot plak..tak elok..

5. Berdiri tepi kerusi dulu..panel cakap duduk..baru kite duduk..then Ucap TERIMA KASIH dan duduk.Pastikan cara duduk anda tu rapatkan kaki ke bawah...jangan wat belagak nak silang2 kaki plak oke..

6. Sentisa Senyum..Murahkan hari itu dengan senyuman..Sebabnya SENYUM bleh bunuh orang wohhh..eheeh bukan..dengan Senyum kita bleh cairkan hati org..btol tak..



7.  Bila kita dah ditanya soalan..pastikan bercakap dengan KUAT, TERANG,JELAS dan NYATA..tak payah nak malu2 sebabnya kalo korang dah sukakan dengan Jawatan dan pekerjaan tu korang kena la bersemangat sikit. Pandang muka ahli panel tu..jangan nak pandang lantai jer ataupon pandang siling jer..takpe..kalo takut tgk mata dorang..korang tengok hidung dorang..walopun tak mancung ke ape ke..korang tgk jugak..

8. Pastikan korang datang hari tu penuh dengan Ilmu..jangan sampai panel tanye PM hari ni pegi mana..jangan jawab tak tau plak..memang nak kena reject la tuh..at least..baca surat khabar pagi2 tu..xpon tgk tengok berita malam td..at least korang tau apa cerita sensasi dlm negara yang bakal ditanya oleh ahli panel..Study jugak sikit pasal ahli kabinet,pasal Jabatan yang temuduga tu ke, study jugak pasal diskripsi tugas korang mintak tu.at least korang tak la blur atau kosong bila ditanya soalan..

9. Jika tidak tahu sesuatu jawapan..jawab camni ' TUAN , SAYA TIDAK PASTI DENGAN JAWAPAN SAYA INI TETAPI SAYA CUBA....jangan plak bila tanya soalan spontan jer korang jawab TAK TAU..mmg nak kena la tuh..

10. Kalo ahli panel nak menduga korang nak antar korang jauh2..cakap jer saya nak dengan kerja ni dan takkan lepaskan peluang sekiranya kerja ini diberikan kepada saya..kadang ahli panel ni suka tanya banyak kali sebabnye dia nak tgk kita gelabah ke tidak..yang penting TETAPKAN PENDIRIAN jangan sekejap kata YA sekejap TIDAK..bagitau je yang korang dah lama impikan pekerjaan ni..merayu agar diterima sebab nak tangungg adik beradik yang ramai ke apa ke..

apa2pon ni sedikit sebanyak Tips2 yang dapat saye kongsikan utk korang diluar sana..Insyallahh ambil hati sebaik mungkin sebabnya Ahli Panel tu pon manusia berhati perut jugak..ada jugak hati kesiannye..so kalo memang ada rezeki korang dah Allah tentukan..insyallahh ada le nanti..bagi yang tak berjaya..cuba lagi jangan putus asa..setiap perkara yang Allah tentukan uruk baik nye...SELAMAT MENCUBA dan SEMOGA BERJAYA! :)

7 comments:

Cik Tom said...

wah mmg menarik tips temuduga..thanks ye sharing..cik tom xmemilih samaada kerajaan or swasta...tp mslh utama cik tom chances nak dpt utk ke temuduga pn xdpt kak..hehe..

hasleenda said...

takpe cik tom..kalo Allah dah tentukan rezeki kite kat tempat tu..ada la nnti..doa2 je la ek..yang penting jgn putus mencari keje..okeh.

Miera said...

entry yang sangat membantu... hari jumaat ni ada temuduga. nervous..

hasleenda said...

miera temuduga kat mana? jawatan n27 ker?

Biasa jee... said...

Saya nk menghadiri tmuduga sabtu ni..pen peg pendaftaran kp27..sy dhla 2 thn jdi surirumah.nth lyk ke x dpt kje tu nti.hurm

Biasa jee... said...

Sabu ni interview kp27.2 thn jd housewife.nth diorg consider or x nak ambk saya.hurm

hasleenda said...

insyaallah..kalo daat tu rezeki anak2..

Commercial Break!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...