Bahan2nyer ialah...
1- Tepung pulut (suka ati korang la nak buat banyak mana)
cam yg saye wat tu ada dalam 4 cawan tepung jer.. pastu letak garam sikit
2- Santan kelapa 2 cawan
3- sikit pencelup hijau
(bahan2 no.2 sampai no.3 tu korang campurkan sekali pastu masukkan dalam tepung pulut tadi.)
5- kelapa parut n gaulkan bersama sedikit garam (amik yg putih jer) jgn korang beli yg mesin sekali tempurung tu..nnti itam2 plak.
6- gula kabung/ gula manisan
cara2nyer...
- korang campurkan perkara no 2-4 td tu dalam tepung..sikit2 masukkan santan..terlebih karang..lembik lak tepung korang tu nanti..uli sampai jd doh...
- kemudian amik tepung tu wat cam guli2 kecil..then korang lekukkan kat tgh utk letakkan gula manisan yang dah di cincang halus..then kepalkan dan wat balik bulat2 cam guli..
- bile dah siap sume..korang masukkan dalam periuk di atas api tu..pastikan airnya mendidih..masukkan tepung yang korang wat cam guli2 tuh dalam periuk tuh...nak tau benda tu masak..senang jer..terapung tepung tu korang bleh angkat dan toskan..
- Kemudian..korang golek2kan dalam kelapa parut yang digaul ngan garam ckit...haaa..dah bleh makan..pastikan kuih tu sejuk dulu..okeh!
kalo tak reti jugak meh tgk gambor kat bawah nih.
1- tepung pulut dan sedikit garam
2. santan + pencelup hijau
3. campurkan bahan2 diatas
4. Uli sampai jadi doh camni
5. Potong gula kabung kecik2/ hancurkan pon bleh
6. pastu wat camni yer..
7. watkan dia jd guli2 camni.. (bentuk saya buat tak sekata..ahahha hantam la labu)
8. Masukkan dalam air yang mendidih
9. nak tau dia masak..kuih tu terapung ke atas
10. tos kan dan golekkan2 dalam kelapa putih + garam ckit
dah jadiiiii
siap sedia ntuk dimakan..nyum2..
SELAMAT MENCUBA....
2 comments:
kuih ni bukan saje sedap tp comeyla
Na: dah try buat ke? sedap kan? senang plak tuh..ehehe
Post a Comment