20 January 2011

Sambal Belacan Goreng

Kali ni nak wat entry masak2 plak..just nak kongsikan resepi sambal belacan yang saya buat sendiri..

Bahan-bahannya :

- 10 biji cili padi
- 1 biji cili besar
- belacan secukup rasa ( ikut kehendak masing2)
- sebiji bawang besar
- sebiji tomato
- air asam jawa
- sedikit gula
- secubit garam
- perahkan sebelah saja limau nipis


penambat selera..haha cemana asben tak makan banyak


cara-caranya :

- masukkan semua bahan2 kedalam blander, pastikan air asam jawa tu jangan cair sangat dan jangan banyak2 airnye karang tak pekat plak sambal belacan tu.

- pastu panaskan kuali dengan sesudu minyak..then gorengkan sambal tu..jangan sampai kering just goreng gitu2 jer. Sambal belacan ni tahan lama kalo digoreng..kita bleh simpan dlm peti ais..sedap dimakan bersama ikan goreng, ulam2 dan macam2 lagi..

okeh sudah la tu..kang meleleh lak air liur saya nih..hehehe

SELAMAT MENCUBA...

No comments:

Commercial Break!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...