09 February 2011

Tugas-tugas ku sekarang..

1. Sebagai Ibu kepada Muhammad Rayhan Hakimie


Seawal 5.00 pagi dah bangun..iron baju keje dulu..pastu siapkan barang2 Hakimie yang nak dibawak ke umah pengasuh, siapkan beg, buatkan susu siap2 then letak tepi dah settle satu bab..sebelum mandi panaskan lauk ngan nasik malam tadi sebab nak bawak bekal pegi opis, pastu baru la mandi..dah siap mandi amik air wudhuk siap2 sementara nak tunggu azan subuh..pastu tukar pampers Kimie plak..bunyi jer azan terus semayang Subuh..mekap2 ckit pastu antar Kimie kat umah pengasuh..dah setel satu bab..




2. Sebagai Penjawat Awam


Pukul 6.45 pagi dah bertolak dari umah..biar awal kuar..sampai nnti takder la kelam kabut sangat..Bekerja di opis ni sememangnya banyak..pukul 7.30 dah punch in..bukak pc..sarapan kejap terus mulakan keje..sekarang ni sibuk nak siapkan Annual Report..banyak benda nak dibuat..tugas2 lain pon ada tu blom kira kalo ada meeting PUSPANITA ke..jap lagi pukul 3.00 ptg nak turun pegi berlatih koir plak..sekarang wat latihan hari2 sebabnya kali ni turn SPR  nyanyi kat Perhimpuan JPM..keja hakiki pon banyak nak dibuat..takper..pengurusan masa penting..suma tu bleh settle..kalo tak siap jugak keje..terpaksa kena bawak balik..sebenarnya tak suka sangat bawak keje balik umah..tapi dah terpaksa..nak wat cemana..gedebuk gedebak dah 4.30 dah nak balik..


3. Sebagai Isteri kepada Mohd Sharil


Sampai umah lebih kurang pukul 5.15 camtu..kadang masuk pasar dulu sebelum amik Kimie kat umah pengasuh..masuk pasar beli la lauk2 ape yang patut utk dimasak 2,3..dah siap beli2 tu naik umah letak beg2 dulu pastu amik Kimie kat tingkat 15 plak..dah tu rehat2 kejap..pastu masuk dapor kuarkan ikan, masak nasik siap2..sapu rumah siap2 kang bebudak datang mengaji plak kat umah..kemas umah, kutip memana baju yang nak dibasuh..tu blom Kimie meragam..selalunye balik dari umah pengasuh dia nak sambung tido jer..masukkan dalam buai..buai dia dulu sampai tido..dah tido si kecik tu baru la nak wat ape pon..kutip baju2 yang kering kadang rajin terus lipat..tapi tak sempat..tot tet tot tet dah pukul 6 lebih..lauk lom masak lg..mandi pon blom lagi..gedebuk gedebak..dah Maghrib..mandi2 solat ape sume..kadang tgh mandi bebudak dah ketuk pintu umah..


4. Sebagai 'Ustazah'


hahahah cam lawak lak..ustazah kunun...tapi itu ler bebudak mengaji panggei..iskkk rase banyak lg ilmu yang kena belajar..mmg la saya keluaran produk dari KUSZA..(kolej Ugama Sultan Zainal Abidin) sekarang UNISZA..setakat ajar alif ba ta tu bleh ler..nak kata ajar cam dalam tv tu..tak berapa nak terrer sgt la..tapi bleh laa kan..nak tarannum tu tak  reti sangat..heheh. Sebenarnya taknak ajar ngaji ni bukan ape..sebab ade anak kecik..nak urus umah lagi..suami lagi, macam2 lagi la..sebelum ni anak org depan umah jer yang dtg mengaji..disebabkan TANGGUNGJAWAB SOSIAL..saya amik jugak permohonan lain..kesian kat bebudak blok situ..yerla tgh bandar besar camtu sape nak ajar mengaji ..harap kat skolah jer la..sebelum ni ader la ustazah lain yg ajar..tp surirumah..bleh la ajar ramai2..saya ni pon ajar 5 orang jer..ramai2 takut tak sempat..seb baik Hakimie memahami..kalo dia bangun tido bwk dia dok atas riba..dia diam jer tgk org mengaji..Alhamdulillahh..balik jer bebudak tu stat masuk dapor plak nak masak makan malam..pastu kemas umah ape sume, basuh baju kalo ada yang tinggal lagi..saya jarang kumpul seminggu sekali basuh baju..sian plak kat mesin basuh tu sebab sehari 2,3 trip kena keje..cer kalo dia manusia..mau meletup jugak cam kita kan..




Alhamdulillah..setakat ni saya berjaya memikul tanggungjawab yang diamanahkan oleh Allah kepada saya..walaupun rasa cam tak cukup masa, rasa tak sempat dengan anak lagi..tapi try belajar tentang pengurusan masa yg lebih efektif..kalo nak memasak anak nangis merengek ke ape..bawak masuk sekali  dalam dapor..biar tugas sebagai isteri berjalan..yela nak bg makan suami..kate ko..


Papepon..tak bleh la sume tugas tu isteri je nak buat sorang..si suami perlu la jugak tolong2 ringankan beban isteri..baru la keluarga harmoni..

2 comments:

Sekamar Rindu said...

salam...

tugas seorang ibu tugas yang sangat mulia..

**folo ur blog

hasleenda said...

wslm..hai sekamar rindu..dulu2 tgk mak kite..skrg bila sendiri dah jd ibu ni baru la tau cemana payahnya..nak taknak kena buat jugak..

thanks yer folow my blog..:)

Commercial Break!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...